+18 Ürün 18 yaşından küçüklerin bu sayfayı gezmeleri ve ürün satın almaları yasaktır. Eğer 18 yaşın altında ve yasal olarak yetişkin değilseniz lütfen bu ürünleri görüntülemeyin ve ürün satın almayın. 18 Yaşından Büyüğüm Çıkış
sadsad x
asdasd
Ülkelere Göre Kahve Gelenekleri

Ülkelere Göre Kahve Gelenekleri

12 Nisan 2020

Kahve gelenekleri ülkeden ülkeye, dünyanın dört bir yanından farklılaşarak ve  harmanlanarak dolaşmaya devam etmektedir. Kahve; kimi zamanlar yorgunluk halinde peşinden koştuğumuz, kimi zamansa kahvaltı sonrası ailecek keyif yaptığımız bir hal alır.

Kahve Kelimesinin Tarihçesi

Ülkelere Göre Kahve Gelenekleri

Kahvenin anlamı; Coffe arabica bitkisinin çekirdeklerinin kavrulup çekilmesiyle elde edilen tozdur. Bunun yanı sıra gezinen bir sözcük olan kahve kelimesi belli bir kökene dayandırılamamaktadır. Bizim literatürümüze ise "kahve" şeklinde Arapçadan girmiştir. Şekerli mi, orta mı? Sütlü mü, sade mi? Zencefilli mi yoksa bir tutam karanfilli mi? Kendisiyle birlikte sorulacak soruları da değiştiren kahvenin geleneklerinin olduğunu biliyor muydunuz? Haydi bu beş ülkenin kendine özgü kahve geleneklerine bir göz atalım. 

İtalyan Kahvesi

Ülkelere Göre Kahve Gelenekleri

Dünya kahveleri arasında adını büyük puntolarla listeye yazdıranların en başında İtalyan kahveleri gelmektedir. Americano, espresso, latte, macchiato gibi isimlerine hepimizin aşina olduğu kahveler İtalyanların yaşamında da çok önemli bir yer tutar. Hatta öyle ki, kahveleri yerli ve milli bir hale sokarak kendi isimlerini, kendi içme şekillerini, barista gibi kendi oluşturdukları kelimeleri literatüre sokarlar. Sabahları işe gitmeden önce yöresel kahveler içerek kendilerine gelmek için bir iki yudumda bitirdikleri espresso, çok sade, hızlı ve acı olmasıyla kendini diğer kahveler arasında belli eder. 

Türk Kahvesi

Ülkelere Göre Kahve Gelenekleri

Osmanlı topraklarına geldikten sonra hızla ülkede yaygınlaşan Türk kahvesi, özellikle küçük fincanlarda servis edilir. "Kahvaltı" kelimesinin oluşumunda rol oynayan kahve, Osmanlı'da sabah yemeği sonrası mideyi yatıştırmak için şekerli, şekersiz veyahut orta şekerli şekilde yanında Türk lokumu ile servis edilir. Keyfe göre kahve bittikten sonra fincan ters çevrilip içinde kalan tortusundan kişinin falına bakılarak eğlenceli hale getirilir. 

Ülkelere Göre Kahve Gelenekleri

Hoşgörüyle tanınan Osmanlılar için kahve, bu duruma aracılık etmiştir. Adap gereği eve gelen misafirin önüne kahve ve su koyulur. Misafir önce kahveyi içerse tok olduğunu ima eder, ancak su içerse aç olduğunu belli eder. Böylelikle gelen misafire yemek ikram edilir. Kahve çeşitleri Türklerde; Menengiç Kahvesi, Dibek Kahvesi, Mırra Kahvesi, Cilveli Kahve, Kül kahvesi şeklinde sıralanabilir. 

Vietnam Kahvesi

Ülkelere Göre Kahve Gelenekleri

Köpük, çikolata, süt, baharat... Kahvenin içinde olmasına şaşırmayacağımız pek çok madde var. Fakat Vietnam kahve tarzını çok farklı bir noktaya çıkarıp içerisine yumurta katmayı tercih etmiş. Birçok turist tarafından özellikle içilmeye gidilen Ca Phe Trung turistlerce de beğeniyle karşılanmaktadır.

İspanyol Kahvesi

Ülkelere Göre Kahve Gelenekleri

Tüketimde İtalyan tarzı kahveleri daha sıklıkla tercih eden İspanyolları kahveyle tanıştıranın Türkler olduğu söylentisi çok yaygındır. Türklerin kahvede sadeliğe karşın İspanyollar, Meksika'ya özgü olan Cafe De Olla kahvesinin içine tarçın atmayı tercih etmiş. Bizim küçük fincanlarımıza karşınsa kendilerine özel, çömleğe benzeyen fincanlarda servis ediyorlar. Diğer kahve çeşitleri içerisinde kahve yoğunluğundan çok yumuşak bir içim için sütle karıştırılmasını tercih ediyorlar. İtalyanlar gibi kahve içmeyi çok seven İspanyolların saat 11.00 gibi kahve içme saati olduğu söyleniyor. 

Etiyopya Kahvesi

Ülkelere Göre Kahve Gelenekleri

Etiyopya denilince aklımıza hemen kahvesi gelir. Kahvenin dünyaya tanıtımında büyük rol oynayan Etiyopya kahvesinin çekirdekleri iyice dövülerek toz haline getirilir. Ardından geleneksel tarzdaki cezvelerle ateş üstünde olması beklenir. Taze kahvenin kokusunun sadece bu satırlarda bile hissedebilirsiniz. Sıcaklığını o kadar önemsemeyen Etiyopyalılar ateşin üstünde fazla bekletmeden kahveyi alır ve cezveyi yukarıda tutarak fincanlara boşaltır. Bu süreç içerisinde kahve biraz daha soğur ve köpüklenir. Yanında ellerinden geldiğince tatlı olan şeyleri servis etmeye çalışırlar, bunların en başında da bal gelir. Organik ve geleneksele bağlı kalmasıyla gönlümüzü çelen, Etiyopya halkının da sıklıkla tercih ettiği bu kahveyi bir gün almaya gittiğinizde nasıl yapacağınızı artık biliyorsunuz, afiyet olsun.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.